Asuinalueet

Hämeenlinnan kantakaupungista löytyy kaupunginosia monenlaisiin tarpeisiin. Äikäälän uusin asuinalue taas sijaitsee tunnelmallisen ja kauniin Vanajanlinnan sekä Katumajärven läheisyydessä.

UUSI ASUINALUE

Äikäälän alue sijaitsee noin kahdeksan kilometriä Hämeenlinnan keskustasta. Lähietäisyydellä on päiväkoteja esimerkiksi Tarvasmäessä sijaitseva, vuonna 2015 rakennettu yksityinen liikuntapäiväkoti Touhula. Lähin alakoulu sijaitsee noin 3,5 kilometrin etäisyydellä, ja suunnitteilla on myös laajentaa muutaman kilometrin päässä sijaitsevaa Harvialan koulua. Yläkoulu sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa. Alueelta on nopea yhteys Helsinki–Tampere-moottoritielle, mikä on käytännöllinen etu työmatkalaisille. Tutustu Äikäälään.

KESKUSTASSA

Hämeenlinnan keskusta on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1777. Vanajavettä myötäilevä Hämeenlinnan keskusta on lähellä kaikkea. Voidaan sanoa, että vain kivenheiton päästä löytyy rautatieasema sekä linja-autoasema, valaistut lenkkipolut mm. vehreässä kaupunginpuistossa, liikuntaharrastuspaikkoja, kulttuuripalveluja kuten museoita, Verkatehdas ja teatteri. Keskustan alueella sijaitsevat useat kunnalliset toimipisteet, valtion virastot, kauppatori, kauppakeskuksia sekä erikoisliikkeitä. Kaupungin keskustassa valmistui mittava kehityshanke lokakuussa 2014, kun moottoritien päälle valmistui kauppakeskus ja asuintaloja. Lisäksi keskustaan rakentuu tulevaisuudessa uusi virkistys- ja asuinalue, -tutustu Engelinrantaan.

Palvelut lähellä: Päiväkoti, Hämeenlinnan Aikuislukio, lukio, alakoulu, TYT/Avoin yliopisto, kirjasto, Hämeensaaren uimaranta, satama, skeittiramppi, minigolf, tenniskenttiä, puistoja ja Karnaalin koirapuisto, peruskorjattu uimahalli avautui joulukuussa 2017. 

POHJOINEN ALUE

(Kaupunginosat: Ojoinen, Puistonmäki, Pullerinmäki, Pikku-Parola, Kirstula, Tiiriö, Viisari ja Rinkelinmäki)

Moottoritien molemmin puolin, keskustan pohjoispuolelta, löytyy niin omakotitaloalueita kuin urbaanimpaa kerrostalojen uhkeutta. Keskeiset urheilupalvelut on sijoitettu tälle puolelle kaupunkia, sillä kaupunginosista löytyvät jäähallit, suuret Pullerin jalkapalloviheriöt tekonurmineen, palloiluhallit sekä Elenia Areena.  Shoppailu on tehty helpoksi Tiiriössä, sieltä löytyvät suuret hypermarketit ja useat erikoisliikkeet.

Palvelut lähellä: Päiväkoti, terveysasema, jäähalli, palloiluhalli, tenniskeskus, Kaupunginpuisto, uimaranta.

ETELÄINEN ALUE

(Kantola, Kankaantausta, Luolaja, Vanaja, Käikälä, Harviala, Miemala, Hattelmala, Munakas, Hakumäki, Katuma, Tarvasmäki, Äikäälä)

Vanajavesi ja moottoritie halkovat Hämeenlinnaa myös eteläpuolella. Täällä puolen kaupunkia sijaitsee oppilaitoksia kampusalueineen. Liikunnalliset asukkaat pääsevät testaamaan kuntoaan kiipeämällä Hattelmalan harjulle maisemia ihailemaan –toki ylös voi hurauttaa myös autolla. Eteläpuolen asuinalueet ovat pääasiassa esikaupunkialueita ja sopivat erinomaisesti esimerkiksi lapsiperheille monine omakoti- ja rivitaloineen. Uutta asuinaluetta on Äikäälä, jossa ensimmäiset rakentajat aloittivat syksyllä 2014. Voidaan sanoa, että alueilla luonto alkaa jo takapihalta, mutta matkaa kaupungin vilskeeseen on kuitenkin vain viidestä kymmeneen minuuttiin.

Palvelut lähellä: päiväkoteja, alakouluja, ammattikoulu, ammattikorkeakoulu, 2015 avattu Kantolan tapahtumapuisto, kampus, kiipeilykeskus, Hattelmalan harju, Vanajanlinna.

ITÄINEN ALUE

(Keinusaari, Katinen, Hätilä, Aulanko, Sairio, Sairionranta,  Idänpää, Papinniitty, Kappola, Mäskälä, Kankainen, Ruununmylly, Luhtiala, Taka-Hätilä, Hangasmäki, Siiri, Harvoilanmäki)

Kaupungin itäinen puoli taas on rakentunut Lahteen suuntaavan 10-tien molemmin puolin. Keinusaari ja Hätilä voitaisiin melkein lukea keskustaksi, niin lähellä ne ovat. Muuten asuinalueet ovat täyttyneet pääasiassa omakoti- ja rivitaloista. Harvoilanmäki on vuoden 2007 Asuntomessualuetta. Viereen rakentuneella Siirin alueelle on kaavoitettu lisää tontteja koteja varten. Historiallinen Aulanko sijaitsee niin ikään kaupungin itäisellä puolella. Aulanko on monipuolinen ulkoilu- ja harrastusalue, josta jokaiselle löytyy varmasti tekemistä.

Palvelut lähellä: päiväkoteja, alakouluja, yläkoulu, kirjasto, terveysasema, kylpylä, seikkailupuisto, golf-kenttiä, minigolf, keilahalli, hiihtoladut, tenniskenttiä, Kaupunginpuisto, marjatila, uimarantoja.

LÄNTINEN ALUE

(Myllymäki, Kauriala, Ahvenisto, Vuorentaka, Rääpiälä,  Tiirinkoski, Voutila, Loimalahti, Hirsimäki,  Myllyoja, Majalahti, Jukola, Poltinaho, Lakee, Kuokkamaa, Sampo)

Läntisellä puolella kaupunkia sijaitsee niinikään historiallinen urheilukeskittymä Ahvenisto. Ahveniston lenkkipolut ja hiihtoladut kutsuvat kaupunkilaisia liikkumaan. Kaupungin vuokrasaunasta voi Ahvenistolla pulahtaa lenkin päätteeksi uimaan. Vuonna 2014 Ahveniston, olympialaisissakin käytetty, maauimala kunnostettiin uimareita varten. Ahveniston moottorirata tarjoaa jännitystä, olitpa sitten itse ratin takana tai muita kannustamassa. Myllymäki taas on yksi kaupungin arvostetuimmista alueista, alueella on kauniisti remontoituja vanhoja taloja ja ajan henkeä kunnioittaen rakennettu uusia. Kaupungin valoja on upeaa iltaisin ihailla Myllymäen kalliolta.

Palvelut lähellä: päiväkoteja, alakouluja, yläkoulu, lukio, rantalentiskenttä, maauimala, seikkailupuisto, moottorirata, kirjasto, terveysasema ja keskussairaala, Hämeen Härkätie.