Iittala asukkaiden kertomana

Paikkamme Iittalan auringon alla

Tulimme Iittalaan talon perässä. Uusi ”paikkamme auringossa” vastasi niin hyvin toiveitamme kotielämän olosuhteista, ettei tuntunut olevan kovin suurta merkitystä, millä kohtaa Hämettä se sattuu sijaitsemaan. Nyt, asetuttuamme aloillemme, olen tosi iloinen, että tulimme juuri Iittalaan.   

Aikaisemmin tiesin Iittalasta tuote-brändin ja Shellin, en edes tuntenut Naivistien kesänäyttelyä jonka moni tutuistani (ihmetyksekseni) nimesi. Sen verran sentään kartoitin palveluita etukäteen, että tiesin Iittalan päiväkodista ja ala- ja yläkoulusta. Ei siis huolta lasten koulunpolkujen suhteen.

Olin yllättynyt, että päiväkodista tarjouduttiin tulemaan meille kotiin käymään, jotta hoitaja voi tutustua lapseen hänen omassa ympäristössään. Se oli myös lapsistamme tosi kivaa. Kun kävimme tutustumassa itse päiväkotiin, niin valoisa ja moderni päiväkotirakennus sekä lasten ja hoitajien ystävällisyys jäivät päällimmäisiksi mieleen.

Ennen muuttoamme totesin, että Iittalan juna-asemalta näkyi pääsevän paikallisjunilla pohjoiseen ja etelään. Hämeenlinnan juna-asema IC- ja Pendolino -yhteyksineen olisi nopean automatkan päässä. Töissä käynti Helsingissä siis onnistuisi. Ja niinhän se on sujunut. Sukulaisetkin ovat päässeet helposti liikkumaan tänne. Riski on olemassa, etteivät lähde ollenkaan pois. Iittalan keskustassa sijaitsevan Lasimäen tapahtumat, myymälät ja kiva miljöö ovat myös vetonaula.  

Odotan innolla maamme ensimmäisen taidejuna-aseman avautumista, se on hieno idea. Innovatiivista ja innostunutta henkeä täällä tuntuu olevan ja toimivaa yhteistyötä. FB-ryhmien kautta olen päässyt kivasti sisälle paikallisiin tapahtumiin ja heti osalliseksi myös Iittalan kehittämiseen.

Paikan päällä olemme tutustuneet Iittalan keskustaan, jossa sijaitsee päivittäistavarakaupan, kioskin, pankin ja apteekin lisäksi hyvinvointikeskus Sauvola. Siellä on aulassa itsepalvelukirjasto ja lounasravintola jossa käyvät syömässä myös kiinteistön palvelutalossa asuvat vanhukset. Yhteisöllinen paikka! Kirjastokortit hankittiin tietysti heti. Oli myös kiva huomata, että saman käytävän päässä on terveysasema. Neuvola on kuulemma koulun lähellä.

Ihanaa, kun ei tarvitse varata aikaa kulkemiseen kun kaikki oleellinen on ihan vieressä. Ruuhkattomuus on jo vähentänyt allekirjoittaneen stressitasoja. Puolisoni työmatka kestää toki kauemmin kuin ennen, mutta lisäys junalla on vain n. 30 minuuttia Helsingin sisäiseen työreissuun verrattuna. Itse toimin yrittäjänä ja teen pääkaupunkiseudulle kymmenisen työmatkaa kuukaudessa, muuten kaikki hoituu kotitoimistosta etänä.

Yllätyin lähikauppamme monipuolisesta tarjonnasta mm. paikallisten tuottajien leipien osalta. Sain myös vinkin Iittalan REKO-piiristä ja jo ensimmäisen viikon aikana päräytimme läheiselle maatilalle Navettapuotiin, josta hankittiin pääsiäiseksi lähiruokaa. Lapset pääsivät rapsuttamaan karitsoja. Eläinteema on ollut ensimmäisinä viikkoina vahvasti läsnä, sillä kävimme myös Hämeenlinnan Kissakoti Kattilassa katsomassa sopivaa kissakaveria kotiimme. Pitäähän maatalossa kissa olla. Jokainen tietysti tavallaan tässäkin asiassa.

Tuntuu hyvältä, että meillä on täällä mukavasti mahdollisuuksia tehdä arjen omia valintoja. Rahakysymyskin se on; kun asumiseen ei mene niin paljon rahaa, voi satsata muihin asioihin. Edellytykset työn löytämiseen ovat myös hyvät – Iittalan erinomainen sijainti ja monipuoliset yhteydet takaavat sen. Muuttomme jälkeistä ”kuherruskuukautta” eläessäni tekee mieli todeta, että Iittala todella on ihmisen kokoinen paikka.

Kristiina Ruuskanen
kahden lapsen äiti, yrittäjä