Kansallinen kaupunkipuisto kutsuu retkelle kaupunkiin

Suomen ensimmäinen ja maailman toinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan 16 vuotta sitten tammikuussa 2001. Alue koostuu Vanajaveden rannoilla sekä Aulangonjärven ympäristössä sijaitsevien puistojen, rakennettujen kulttuuriympäristöjen, virkistys- ja luonnonsuojelualueiden upeasta kokonaisuudesta. Tule viihtymään Hämeenlinnan kansalliseen kaupunkipuistoon ja nauti hämäläisestä luonnosta ja kulttuurista parhaimmillaan!

Puiston historiallisen ja kulttuurisen ytimen muodostaa Hämeen keskiaikainen linna ympäristöineen. Monelle puiston tunnetuin osa puolestaan on Aulanko. Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvat myös keskustan rantapuistot ja rakennuskulttuurin kannalta arvokkaat puutalokorttelit ja Keinusaaren sekä Verkatehtaan alueen vanhat teollisuus- ja sairaalamiljööt.

Lähde liikkeelle!

Vanajaveden rantoja myötäilevä noin kuuden kilometrin mittainen Vanajan rantareitti on suosittu niin paikallisten kuin vierailijoiden keskuudessa. Yhtenäinen kevyenliikenteen kierros alkaa keskustasta ja jatkuu Linnanpuiston, Kaupunginpuiston ja rautatiesillan kautta Vanajaveden itärannalle Aulangolle, Varikonniemeen ja Original Sokos Hotel Vaakunan rantaan. Matkan varrella voit levähtää vaikkapa ihastuttavissa huvipaviljongeissa. 

Talviaikana Aulangon puistometsän kattavasta latuverkostosta löytyy eritasoisille hiihtäjille sopivia reittejä. Hiihtoretken aikana voit nauttia vaikkapa kotakahvit tai nuotiomakkarat alueella sijaitsevilla tulipaikoilla. Aulanko Outdoors tarjoaa monipuolisen valikoiman aktiviteettivälineitä sup-laudoista retkiluistimiin ja kirkkoveneisiin. Välinevuokraus toimii Katajistonrannassa Aulangolla, joten Vanajaveden aallot ja metsäpolut ovat helposti saavutettavissa. 

Muinaismuistoja ja historiaa

Puistot ovat aina olleet merkittävä osa Hämeenlinnan kaupunkikuvaa ja sen historiaa. Puistoja ei ole käytetty vain vehreästä ympäristöstä nauttimiseen, vaan niissä on vietetty isoja ja pieniä juhlia sekä nautittu lämpimistä kesäilloista. 

Keskellä erämaata – keskellä kaupunkia

Kaupunkipuiston tunnetuimmassa osassa, Aulangolla pääsee nauttimaan upean monimuotoisen kasviston ja puuston lisäksi myös erämaatunnelmasta. Kipuaminen Aulangonvuoren laelle palkitaan silmien eteen avautuvan kansallismaiseman muodossa ja kesäaikana Aulangon näkötornista avautuvat maisemat mykistävät kerta toisensa jälkeen. Aulangonjärven ympäri kiertävällä polulla pääsee nauttimaan leppoisasta matkanteosta vaihtelevassa maastossa, jonka varrelle jää niin pitkospuita kuin kallioista polkuakin. Aulangon puistoalueen luojan, eversti Hugo Standertsköldin perintö kaikille avoimesta julkisesta puistosta elää voimakkaasti tässä päivässä. Alueen palvelutarjontaan kuuluvat mm. Cumulus Resort Aulanko, kaksi golfkenttää, Aulangon ratsastuskoulu sekä seikkailupuisto Hugo Park Aulanko

Anna vesistön hurmata

Kesän mieleenpainuvimpiin kokemuksiin kuuluu sisävesiristeily Hopealinjan kyydissä Vanajaveden aalloilla keinuessa. Hopealinjan risteilyt lähtevät Laivarannan puistossa sijaitsevalta satamalaiturilta. Risteilytarjontaa on lyhyistä miniristelyistä aina päivän mittaiselle reittimatkalle. Uutena palveluntarjoajana risteilyjen osalta kesällä 2017 toimi Kuutar-risteilyt. Mikäli mieli halajaa uimaan, niin pulahtamaan pääsee kansallisen kaupunkipuiston alueella useammallakin eri uimapaikalla

Kulttuuria puistoissa

Ulkoilun ja muun omatoimisen luonnossa virkistäytymisen lisäksi puistoissa järjestetään erilaisia tapahtumia. Linnan alueen tunnetuimpiin ja suurimpiin vuosittaisiin kesätapahtumiin lukeutuvat LinnaJazz, WanajaFestival ja Hämeen Keskiaikafestivaalit. Kaupunginpuiston kesään kuuluu Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin vauhdikkaat näytökset ja jouluista tunnelmaa voi aistia Hämeen linnassa pidettävillä Tuomaan markkinoilla

Linnanniemen museot, Hämeen linna ja Museo Militaria, tarjoavat katsottavaa pidemmäksikin aikaa vaihtuvien näyttelyiden parissa. 

Kaupunkipuisto pähkinänkuoressa

  • Puiston luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttäminen perustuu kaavoihin tai erilaisiin suojelupäätöksiin. Puistoa hoidetaan ja ja kehitetään sen erityisiä arvoja vaalien ja vahvistaen.
  • Perustettu vuonna 2001. Suomen ensimmäinen ja maailman toinen kansallinen kaupunkipuisto. 
  • Alue on yli 6 km pitkä ja leveimmillään noin 5 km:n levyinen ja puiston maa-alue yli 700 hehtaaria. 
  • Kuuluu kansallisten kaupunkipuistojen verkostoon yhdessä seitsemän muun kaupungin kanssa. 
  • Tutustu myös KKP VERKOSTON yhteisesite (e-julkaisu, Hämeenlinnan kaupunki)
  • Lisätietoja www.hameenlinna.fi/kansallinenkaupunkipuisto