Hämeenlinna on metalli- ja terästoimialan edelläkävijä

Samaa väittävät monet muutkin kaupungit, mutta me pystymme myös todistamaan väitteemme.

Kilpailu- ja kasvukykyä Teräsrakentamisen huippuosaamiskeskuksesta

Teräsrakentamisen valtakunnallisesti kovin osaaminen on keskittynyt Hämeen ammattikorkeakoulun kampukselle Hämeenlinnan Visamäkeen, jossa Teräsrakentamisen huippukeskus ja Ohutlevykeskus tarjoavat tutkimusta, kehittämistä sekä verkostoja. Oli kyse sitten tuotteesi kehityksestä tai uuden tuotantolinjan avaamisesta, Ohutlevykeskus ja Teräsrakentamisen huippukeskus ovat tukenasi esimerkiksi suunnittelussa, prototyypin valmistuksessa ja testauksessa. Oppilasyhteistyö HAMKin kanssa takaa alan koulutetut ammattilaiset sekä tarvittaessa lisäkoulutukset yrityksesi tarpeisiin räätälöitynä. 

Metalli- ja rakennusteollisuuden yritykset kautta maan käyttävät Teräsrakentamisen huippuosaamiskeskuksen palveluja aktiivisesti. Viimeisen viiden vuoden aikana Ohutlevykeskus on toteuttanut 375 tutkimustoimeksiantoa noin 60 eri yritykselle.

”Olemme tukeneet yritysten tuotekehitystä esimerkiksi suurlujuusterästen käyttöönottoon ja energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyen. Yksi esimerkki toteutuneista toimenpiteistä on Sisu Akseleiden raskaiden ajoneuvojen akselistojen testauksen siirtyminen ulkomailta korkeakoulukeskukseen”, sanoo HAMKin Ohutlevykeskus-tutkimusyksikön johtaja Jarmo Havula.

Hämeessä pitkä perinne ja runsaasti tekijöitä

Metalliteollisuudella on Kanta-Hämeessä vahva perusta. Seudulla on noin 350 alan yritystä, jotka työllistävät yhteensä yli 5 000 työntekijää. Valtakunnallisia edelläkävijöitä ovat SSAB, Konecranes ja Ruukki Construction, jotka hyödyntävät jatkuvasti myös laajan paikallisen alihankintaverkoston tarjontaa. Kenties yrityksesi voisi olla jatkossa osa tätä verkostoa?

Siellä missä on terästä, on myös tekijöitä. Metalliteollisuuden tunnistettua työvoimaa on seudulla tarjolla noin 600 henkilöä (Lähde: Hämeen ELY-keskus, toukokuu 2018). Mitattu vahvuus on osaajien lisäksi myös henkilöstön pysyvyys. Uusia metalliteollisuuden ammattilaisia valmistuu HAMKin lisäksi myös koulutuskuntayhtymä Tavastiasta.

Sijainti säästää aikaa, rahaa ja resursseja

Hämeenlinnalla on loistava sijainti kasvukäytävän keskipisteessä, vain tunnin ajomatkan päässä niin Helsingistä, Tampereelta kuin Lahdestakin.

Metalliteollisuuden markkinoihin nähden sijainti valtateiden risteyskohdassa tarjoaa vuositasolla merkittäviä logistiikkasäästöjä. Kustannustehokkuutta vahvistaa alueen suhteellisesti edullinen hintataso pääkaupunkiseutuun verrattuna.

Esimerkiksi kovassa kasvussa oleva yrityspuisto Moreeni sijaitsee vain noin 4 km ydinkeskustasta valtatie 3:n ja 10:n risteyksessä. Moreenia on kehitetty systemaattisesti kymmenen vuoden ajan erityisesti metalli-, logistiikka-, ympäristö- ja energia-alan yrityksien tarpeisiin ja tällä hetkellä siellä on jo 50 merkittävää yritystä sekä yli 1000 työpaikkaa.

Vahvaa yhteistyötä ja valmiita verkostoja

Hämeen ammattikorkeakoulu, Hämeenlinnan kaupunki, Linnan Kehitys Oy, Koulutuskuntayhtymä Tavastia sekä teräsalan yhtiöt SSAB Europe ja Ruukki Construction ovat tehneet huhtikuussa 2018 sopimuksen pitkäkestoisen yhteistyön jatkamisesta.

Osapuolet ovat sitoutuneet monipuoliseen yhteistyöhön koulutuksessa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Yhteistyön tavoitteena on synnyttää metallialalle uutta liiketoimintaa ja yrityksiä sekä vauhdittaa tutkimustulosten hyödyntämistä liiketoiminnassa.

Linnan Kehitys auttaa yritystäsi kasvamaan ja kehittymään sekä saamaan uusia avauksia Hämeenlinnan seudulla. Meidän kauttamme saat käyttöösi valmiiksi mietityt verkostot niin yritysmaailmaan, työvoimatarjontaan, oppilaitoksiin kuin elinkeinoelämän päättäjiinkin – ja kaikkiin näihin samanaikaisesti. Sinun ei tarvitse aloittaa Hämeenlinnassa tyhjältä pöydältä ja kuluttaa aikaasi verkostoitumalla, me olemme tehneet sen jo puolestasi.

Teräspulmissa sinua auttavat Linnan Kehityksen asiantuntijat:

hlow-rasanen-ari

Linnan Kehitys Oy
Ari Räsänen
Johtaja, sijoittumispalvelut
+358 (0)40 866 7501
ari.rasanen@linnan.fi

 

 

Kuva_800x900Linnan Kehitys Oy
Mika Kannisto
Asiantuntija, sijoittumispalvelut
+358 (0)40 451 3513
mika.kannisto@linnan.fi

350 kumppania

Metallialan yrityksiä Hämeenlinnassa

375 tuotekehitys- projektia

Yritysten tutkimus- ja tuotekehitysprojekteja teräsrakentamisen osaamiskeskuksessa