Sibeliuksen metsä

Nuori Sibelius viihtyi metsässä, liikkui Aulangon alueella ja tunsi jo ennen Aulangon näkötornin rakentamista tämän runebergiläistopeliaanisen näköalapaikan, jolta avautuivat metsäiset näkymät tänne Sibeliuksen metsän suojelualueen suuntaan. Hämeenlinnan kouluvuosinaan Sibelius soitti kiville ja puunrungoille, varhaiselle yleisölleen. Hän koulusi metsiä, keräsi sammalia ja pulahti mielellään uimaan järveen. Sibelius ahmi luonnon kauneutta ja kuulosteli erilaisia ääniä. Synesteetikkona hän näki asiat ja nuotitkin väreinä.

Sibeliuksen metsästä uusi luonnonsuojelualue Hämeenlinnaan 

Aulangonjärven itäpuolelle, kansallisen kaupunkipuiston alueelle on Hämeen ELY-keskuksen päätöksellä 24.8.2018 perustettu noin sadan hehtaarin luonnonsuojelualue, joka on saanut nimekseen Sibeliuksen Metsä.

Luonto- ja kulttuuripolku

Hämeenlinnan kaupungin mailla kulkeva luontopolku vie sinut samoihin maisemiin, jossa nuori Sibelius retkeili kouluvuosinaan.  97 hehtaarin luonnonsuojelualue mahdollistaa esimerkiksi Aulangonjärven retkeilypolun, ratsastusreittien ja latujen virkistyskäytön. Hoitosuunnitelmassa on kuitenkin otettu huomioon luonnonsuojelualueen erityispiirteet. 

Tutustu Sibeliuksen metsään

Alueen palvelut 

Aulangon palvelutarjontaan kuuluu mm. kylpylähotelli, ratsastustalli, kaksi golfkenttää, kiipeilypuisto, tornikahvila, luontoliikuntapalveluita ja välinevuokrausta sekä mökki- ja huvilamajoitusta. Tutustu Aulangon alueen palvelutarjontaan tarkemmin.

Aulangon ulkoilumajan rannasta löytyy viisi kaikkien vapaassa käytössä olevaa soutuvenettä. Kaupunkiveneen voi vapaasti ottaa käyttöönsä Aulangon ulkoilumajan rannasta, jonne vene myös palautetaan veneilyn päätyttyä. Veneen laina-aikaa ei ole erikseen rajoitettu, mutta toivottavaa on että vene palautuu rantaan saman päivän aikana. Soutuveneet on varustettu vain airoilla, joten lainaajan tulee varustautua omilla pelastusliiveillä sekä äyskärillä. Kaikkia veneilijöitä muistutetaan, että Aulangonjärvellä on polttoaine- ja sähkökäyttöisillä moottoreilla veneily kielletty.

 

 

Sibelius-teksti: Marika Riikonen