Suurkaupunki pienoiskoossa

Muuttopäätös kypsyi opettajankouluttajana työskentelevän Katjan käytyä Hämeenlinnassa töissä kolme vuotta ja saatua lopulta vakituisen viran. Rönkköset asuvat nyt Harvoilanmäessä, rauhallisella ja turvallisella asuntomessualueella kaupungin itäpuolella. Keskustan palveluihin on vain muutaman kilometrin matka.

Perheen liikunnalliset lapset Jimi ja Roni löysivät nopeasti uusia kavereita HPK:n junnujoukkueesta ja Ruununmyllyn alakoulusta.

– Meillä lapset suhtautuivat alun perinkin Hämeenlinnaan muuttamiseen hyvin myönteisesti. He ovat sopeutuneet nopeammin kuin me aikuiset. Koulun vaihto tarkoitti molempien poikien luokkakoon pienentymisestä noin kymmenellä oppilaalla, Katja iloitsee.

– Johan täällä kävi kavereita hakemassa poikia ulos jo ennen kuin olimme muuttaneet, poikien isä nauraa.

Treenejä ja höntsäilyä

Pikkupojasta asti lätkää pelanneille Jimille ja Ronille harrastuksen jatkuminen uudella paikkakunnalla on tärkeä asia. Pojilla on lätkätreenit neljästi viikossa, joten HPK:n peliporukka tuli nopeasti tutuksi. Peli on peliä, oltiin sitten Kirkkonummella tai Hämeenlinnassa. Vaikka halli sijaitsee kaupungin toisella puolella, ei matkaan tärväänny montaakaan minuuttia. Katja kiittelee uusiin tulokkaisiin suhtautumista.

– Jäähalli on tullut kyllä tutuksi. On tuntunut mukavalta, että meidät on otettu sielläkin ystävällisesti ja auttavaisesti vastaan.

– Ihan hyvin on mennyt, opet ovat kivoja ja uusia kavereita on löytynyt heti, pojat vahvistavat tilanteen yhdestä suusta ja painelevat kiireellä pihalle kavereidensa kanssa.

Lätkän lisäksi pojat ehtivät toisinaan parkouraamaan tai golfaamaan, joka on koko perheen yhteinen harrastus. ”Tiilaakson” kentät ovat tuttuja, ja perheelle riittää golfsarkaa puttailtavaksi kahdeksalla korkeatasoisella viheriöllä.

Ikänsä jääkiekkoa harrastanut Lassi liittyi Hämeenlinnassa lätkäporukkaan ”höntsäilemään”. Katja puolestaan löysi läheiset lenkkimaastot ja aloitti lentopallon pelaamisen työporukassa. Läheiset hevostallit elvyttivät tauolle jääneen ratsastusharrastuksen.

Kaiken kaikkiaan Rönkkösten uudesta kotikaupungista löytyy kaikki tarvittava ja sijainti on paras mahdollinen Helsinki–Tampere-akselilla.

– Hämeenlinna on keskellä kaikkea, ja täällä on kaikki suuren kaupungin palvelut minikoossa. Pääkaupunkiseudun pahin ongelma on liikenne. Se sumputtuu koko ajan pahemmin, eikä ole tarkoitettu niin kovaan kasvuun kuin nyt on meneillään, Lassi sanoo.

Kuva: Jimi, Katja, Roni ja Lassi Rönkkönen viihtyvät Hämeenlinnan Harvoilanmäessä, joka on rauhallinen asuinalue muutaman kilometrin päässä keskustasta. Perhepotretti otettiin vanhan Ruununmyllyn kauniilla kävelysillalla, jota pitkin perheen pojat kävelevät turvallista reittiä kouluun.

Teksti ja kuva Jenni Mankonen