Vireät pitäjät

HAUHO

Hauho on lähellä Suomen suurimpia kaupunkeja vailla liikenneruuhkia ja kassajonoja. Hauhon pitäjä on luontonsa ja historiansa puolesta erityisen kiinnostavaa aluetta. Ei ole ihme, että Hauhon maisemat ovat innoittaneet kuvataiteilijoita ja hauholainen elämänmeno kiinnostanut kirjailijoita. Kirjailija Hella Wuolijoki on saanut Hauholta vaikutteita rakastettuihin Niskavuori-näytelmiinsä. Hauho tarjoaa maaseudun näköistä ja kokoista asumista lähellä suurimpia kaupunkeja.

Erityistä Vanha Raitti: Hauhon kirkon ympäristö on eräs maamme parhaiten säilyneitä kirkonkyläkokonaisuuksia. Kirkonkylän Vanhan raitin varressa on talonpoikaistilojen rakennuksia sekä pääasiassa 1700-1800-luvulla syntynyttä tilattoman väestön asutusta. Kesäpitäjänä tunnettu Hauho on maamme väestöllisessä keskipisteessä (nk. Weberin piste), joten Hauholle on jokaisella suomalaisella keskimäärin sama matka. Hauho on tunnettu myös puhtaista ja kalaisista vesistään.

Hauhon kyliä ovat mm. Eteläinen, Alvettula, Mustila, Sappee, Vihavuosi, Hauhontausta, Tuittula, Miehoila, Torvoila ja Lautsia.

Perustamisvuosi 1868 | pinta-ala 443 km2 | etäisyys Hauholta Hämeenlinnan kantakaupunkiin 32 km

IITTALA

Lasistaan tunnettu Iittala tarjoaa omakotiasujalle monia mahdollisuuksia viihtyisään, luonnonläheiseen asumiseen järvimaisemassa. Helsinki-Tampere-moottoritien varrella sijaitsevasta Iittalasta ei ole pitkä matka minnekään: 15 minuuttia Hämeenlinnaan, 30 minuuttia Tampereelle ja Helsinkiin reilussa tunnissa. Pienen pitäjän elämää leimaa yhteisöllisyys, aktiivinen vapaa-aika ja kulttuuritoiminta.

Erityistä Iittala: Vuonna 1881 Iittalaan perustettu lasitehdas on osa suomalaisen muotoilun historiaa ja tulevaisuutta. Yhä edelleen tehtaassa puhalletaan muiden muassa maailmankuulua Aalto-maljakkoa. Iittalan lasimäellä vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia matkailijoita.

Iittalan kyliä ovat muiden muassa Heinu, Sääksniemi, Iittala, Sauvala, Kuurila, ja Kutila

Perustamisvuosi 1867 | pinta-ala 334 km2 | etäisyys Iittalasta Hämeenlinnan kantakaupunkiin 20 km

LAMMI

Lammi tunnetaan luonto- kulttuuri- ja maaseutumatkailun pitäjänä. Evon metsät, kotoisat järvet ja kalastuspaikat, pellavamarkkinat sekä kesän monet tilaisuudet tarjoavat elämyksiä kaikille. Lammin ovat ottaneet omakseen myös monet vapaa-ajan asukkaat, jotka arvostavat hyvää sijaintia, puhdasta ja kaunista luontoa sekä paikkakunnan palveluja. Vain puolen tunnin ajomatkan päässä on Hämeenlinnan kantakaupunki ja Lahti. Reilussa tunnissa ollaan jo pääkaupunkiseudulla tai Tampereella.

Erityistä retkeilyalue: Evon retkeilyalue on yksi etelä-Suomen suurimmista metsäalueista. 85 000 hehtaarin alue koostuu valtion retkeilyalueesta sekä luonnonsuojelu-alueesta, korkeuserot voivat olla jopa 80 metriä.

Perustamisvuosi 1374 | pinta-ala n. 611 km2 | etäisyys Lammilta Hämeenlinnan kantakaupunkiin 37 km

RENKO

Rengossa koet elämisen vapauden luonnon läheisyydessä. Palvelut ja työpaikat ovat vain 15 minuutin matkan päässä, kuten kantakaupungin riennotkin.

Erityistä: Hyvä logistinen sijainti, rauhallinen ja turvallinen ympäristö erityisesti lapsiperheille sekä puhdas luonto

Rengon kyliä ovat muiden muassa Muurila, Vaimare, Ahoinen, Asemi, Kaloinen, Kuittila, Lietsa, Nevilä, Oinaala, Uusikylä, Vehmainen sekä Nummenkylä.

Perustamisvuosi 1870 | pinta-ala 290 km2 | etäisyys Rengosta Hämeenlinnan kantakaupunkiin 15 km

TUULOS

Valtateiden 10 ja 12 risteyksessä sijaitseva Tuulos on pieni mutta pippurinen. Maaseutu luo turvallisen ja rauhallisen elinympäristön. Yhteisöllisyys ja kolmannen sektorin toiminta on vireää ja kiiteltyä.

Erityistä: Kauppakeskus Tuulonen on noin 50 liikkeen ja palvelun kokonaisuus keskellä valtateiden risteystä. Tuulonen on niin paikallisten kuin vierailijoidenkin olohuone, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia läpi vuoden.

Tuuloksen kyliä ovat muiden muassa Juttila, Karutta, Lakkola, Pohjoinen, Sairiala, Sydänmaa, Syrjäntaka, Teuro ja Toivaala

Perustamisvuosi 1431 | pinta-ala n. 171 km2 | etäisyys Hämeenlinnan kantakaupunkiin 25 km